Desserts/ Gastronomy/ Sweet Snacks

Waffles by Cyril Lignac

Hey my lovelies!

It’s winter and we’re having snow almost everywhere in France, which happens well … never! We are stuck at home and we need comforting! We want good food, something to share with friends or family. Well I have what you need, once again!! 🙂 Waffles!!! Amazing waffles by Cyril Lignac ! Yum!!

I already shared with you the recipe from Christophe Felder, which is to die for!! They have an amazing texture, a good density since we bake them with yeast. In this recipe, we use baking powder. Two immediate consequences: lighter waffles and no growing time for the dough.

The two options are pretty good, after it’s always the same story: a matter of taste!! Or you bake both… So now, shall we bake waffles?!!

Waffles can take a little while to be baked, around 3 to 5 minutes depending on you waffle machine… So if you’re the one behind the scene with little hands steeling all the result of your hard work, you might end up with no waffle at all!! Having waffles is like a tummy battle!! 😉

As far as toppings are concerned, I have two favorites: iced sugar and melted chocolate. But you can put hazelnut paste, jam, mapple syrup or make a whole dessert with one or two waffles. Today’s idea: banana cut in slices, melted chocolate, homemade chantilly and slightly grilled flaked almonds… See what I mean??

Now that your mind is wandering between melted chocolate and chantilly cream, the recipe Chef!

Waffles by Cyril Lignac

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Serves: 20 pces Difficulty: Easy Price: $
Cooking Time: 10 min

Ingredients

  • 500 g flour
  • 22 g baking powder
  • 80 g sugar
  • 4 eggs medium size
  • 1 l milk
  • 150 g melted butter
  • 2 pinches of salt

Instructions

1

Mix the powders (flour, sugar, baking powder) in a large bowl or in your food processor.

2

Whisk the eggs and add them to the powders. Mix until you get an homogeneous mixture.

3

Add little by little the milk while whipping.

4

Add the melted butter and whip again.

5

At this point, pour the batter through a strainer to avoid any lumps.

6

You can set aside the batter in your fridge or start baking your waffles.

Notes

I reduced the initial butter quantity (200 g) which was too much for me. This batter will be rather liquid compared to the one from Felder's recipe.

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8 Comments

  • Reply
    Guy
    Sunday February 11th, 2018 at 10:03 AM

    C’est une recette formidable !

    • Reply
      Emma
      Sunday February 11th, 2018 at 10:22 AM

      Merci beaucoup Guy ! Je suis très contente que ça vous ait plu ! Bon dimanche !

  • Reply
    Myriam
    Monday March 12th, 2018 at 12:24 AM

    Bonsoir, je découvre votre blog et je suis ravie. Je viens de faire une bien belle ballade qui m’a donné faim !
    C’est bizarre, j’ai fait les gaufres cet après-midi et mes loups se sont régalés. J’ai juste mis mon petit grain de sel, comme d’hab, ? j’ai râpé de la fève tonka dans la pâte avant de la mettre au frais. Ça donne un petit je ne sais quoi très agréable.
    Demain, c’est brioche. Tu doubles bien les proportions?
    Merci pour ces belles images et ces explications très claires.
    À tout bientôt.

    • Reply
      Emma
      Monday March 12th, 2018 at 07:13 AM

      Hello Myriam !!
      Des messages comme ça au réveil, j’en veux !! Merciiii !! Et puis je note la suggestion de fève tonka !
      Alors pour la brioche, oui je double les proportions et je pars sur 500g de farine. Ça me permet de faire 4 belles brioches et d’en mettre au congélateur. C’est bien pratique aussi pour gérer les envies de chacun : chocolat, perles de sucre, nature ou praliné rose !
      A très vite sur le blog et belle semaine !
      Emma

  • Reply
    Cecile
    Saturday November 24th, 2018 at 06:43 PM

    PAR-FAI-TES! Tout simplement. Et curieusement l’ambiance était celle du poste (moins la neige…..). Un régal! Tartinées de dulce de leche (mari argentin…..) ou de confiture de fraise maison….un excellent gouter!

    • Reply
      Emma
      Sunday November 25th, 2018 at 10:38 AM

      Génial !! J’en suis ravie Cécile !! Et quelle excellente idée le dulce de leche !!!

  • Reply
    Sabrina
    Wednesday February 6th, 2019 at 04:51 PM

    Merci pour votre blog et pour cette recette valide par les enfants.
    Combien de temps puis je garder la pâte au frais ?

    • Reply
      Emma
      Wednesday February 6th, 2019 at 09:11 PM

      Merci à vous Sabrina. Vous pouvez la garder bien 24 heures. Bonne soirée

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