World Food/ Desserts/ Sweet Snacks/ Breakfast

Pancakes by a French chef

Hello ! Hello ! Today, let’s go to the US ! Whether you feel like having a brunch, a lovely breakfast or a delicious snack, we just LOVE pancake. I like them soft and lighter than air !! So, I’m sharing with you our French chef Cyril Lignac’s recipe, my favorite.

So scrumptious, you can basically put whatever you like on top of your pancake. I tried a great combo :  banana cooked with orange juice and honey. OMG !!…

You can make it simple with melted chocolate or just eat the pancake itself without topping. It is simply delicious.

My cooking advice: heat the frying pan (I use my Mineral B triple-blini pan by De Buyer), oil it and lower the stove temperature (I cook my pancakes at 7 on a scale from 1 to 9). Then you can start cooking your yummy pancakes!

Shall we get started ?

Pancakes the French way

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars ( Vote !)
Loading...
Serves: 16 pieces Difficulty: Easy Price: $
Cooking Time: 1 hour

Ingredients

  • 50 g unsalted butter
  • 2 eggs
  • 350 g milk
  • 300 g flour
  • 70 g white sugar
  • 2 bags baking powder (22g)
  • a pinch of salt
  • oil for the frying pan
  • 2 bananas
  • 2 spoons of honey
  • 10 cl orange juice

Instructions

1

Mix the flour, the sugar, the salt and the baking powder in a large bowl.

2

Melt gently the butter with the milk in a pan.

3

When the butter is completely melted, add into the bowl.

4

Mix the eggs and add them into the bowl.

5

Set aside for half an hour.

6

Pour in one laddle of batter in a heated frying pan (use a paper towel to put oil before each laddle) and cook your pancake 1 to 2 minutes until little holes appear. Flip it over and cook again for 1 minute.

7

Peel and cut the bananas.

8

Add the bananas and cook gently.

9

Serve your pancake with some banana and a spoon of syrup.

Notes

You can also serve your pancakes with a drizzle of maple syrup or any of your favorite toppings !

You Might Also Like

14 Comments

  • Reply
    Mireille mathelon
    Sunday December 3rd, 2017 at 02:42 PM

    Est-ce que les pancakes peuvent être congelés ?
    Merci d’avance
    Mireille

    • Reply
      Emma
      Sunday December 3rd, 2017 at 04:25 PM

      Oui Mireille, ils se congèlent très bien. Vous les congelez une fois qu’ils sont bien froids. Quand vous souhaitez en manger, vous les laissez décongeler à température ambiante, puis une petite minute dans le four à 180 degrés et ils seront au top !

  • Reply
    mireille mathelon
    Sunday December 3rd, 2017 at 06:03 PM

    Merci Emma, cela me permettra de les préparer à l’avance pour Noël…..

    pour la tarte à l’oignon, je me suis permise d’indiquer les oignons rosés de Roscoff, j’aime bien. J’avais déjà fait la tarte à l’oignon avec les oignons des Cévennes, pour ma part, je trouve cela un peu trop “sucré”, question de goût….
    Encore merci pour vos recettes et votre site qui est très agréable et facile à consulter.

    • Reply
      Emma
      Sunday December 3rd, 2017 at 06:29 PM

      Merci à vous Mireille pour tous vos commentaires si gentils ! C’est ça la richesse de la cuisine et la pâtisserie : le partage !! J’adore !

  • Reply
    Juliette
    Saturday September 1st, 2018 at 07:12 PM

    Super recette, j’ai mis moitie beur doux et moitie beurre sale et c’etait excellent! Mes enfants et mon mari ont tout devore!

    • Reply
      Emma
      Saturday September 1st, 2018 at 08:59 PM

      Merci Juliette pour cette version !! A tester !!

  • Reply
    Gwénola
    Saturday June 8th, 2019 at 05:27 PM

    Bonjour Emmanuel,
    Est-ce que la pâte peut se faire la veille? Ca m’arrangerait de ne pas me lever trop tôt dimanche matin…
    Merci beaucoup!

    • Reply
      Gwénola
      Saturday June 8th, 2019 at 05:52 PM

      EmmanuelLE. Excusez-moi pour la faute… J’ai honte.

      • Reply
        Emma
        Saturday June 8th, 2019 at 07:01 PM

        Ha ha ! Pas de souci !!!

    • Reply
      Emma
      Saturday June 8th, 2019 at 07:01 PM

      Bonjour Gwénola, je n’ai pas testé mais je pense que c’est ok !

  • Reply
    Mathelon
    Monday March 30th, 2020 at 09:18 AM

    Bonjour Emmanuelle
    Une fois de plus, j’ai fait votre recette de pancake !!! Une bonne occupation…. Et nous nous régalons ?

    • Reply
      Emma
      Monday March 30th, 2020 at 09:23 AM

      Ça me fait bien plaisir !! Bonn journée !

  • Reply
    Benjamine
    Sunday July 26th, 2020 at 08:54 AM

    Bonjour Emmanuelle,
    Encore une belle recette, merci!
    benjamine

    • Reply
      Emma
      Monday July 27th, 2020 at 07:11 AM

      avec plaisir ! belle journée !

    Leave a Reply