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Lady Fingers by Christophe Felder

It’s most probably the first cookie you ever had, way before even being able to remember it… Today let’s discover a delicious and super easy recipe: the lady fingers by chef Christophe Felder.

I must confess I have been buying industrial lady fingers for years. When ever I made a red fruit charlotte for instance, or just as a yummy snack with my coffee.

Lately, I started to reduce the list of industrial food products I buy: I want to know what is in my plate and in my family’s ones.

So, as I had in mind a chocolate charlotte recipe (very very soon on the blog!!), I just looked for the perfect lady fingers recipe and turned to my bible: “Pâtisseries” by Christophe Felder.

The result? Super easy (honestly the food processor makes most of the job!), quite cheap and delicious! Where do I sign??? 😉

Eggs, sugar, flour and icing sugar, nothing more.

And my utensils:

My kMix by Kenwood

My piping bag and diameter 14 nozzle by De Buyer

A spatula

See… Nothing can stop you from baking delicious lady fingers…

You can even use this recipe to replace the Genoese in several dessert recipes or in a strawberry cake for example. (To be made the day before use if possible).

Now, the recipe, Chef!

Lady Fingers by Christophe Felder

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Serves: 50 pces Difficulty: Easy Price: $
Cooking Time: 25 min

Ingredients

  • 4 big eggs (80 g egg yolks, 120 g egg whites)
  • 120 g sugar
  • 120 g flour
  • 50 g icing sugar

Instructions

1

Preheat your oven at 180 degrees.

2

Pour the 4 egg whites in your food processor bowl and whisk.

3

Once they get rather firm, add the sugar in 3 times.

4

When your meringue is very firm, add the egg yolks one by one and whisk gently (speed 2 on a scale from 1 to 6).

5

Add finally the sifted flour and mix gently with a spatula until you get an homogeneous batter.

6

Take your piping bag and diameter 14 nozzle, fill it.

7

Make identical sticks (8-10 cm) on a baking paper sheet. Spread icing sugar.

8

Cook 8 to 10 minutes.

9

When you remove your biscuits from the oven, place your baking sheets on your workplan. When cooling down, the steam will help remove the lady fingers from the baking sheets.

10

Spread icing sugar again.

Notes

Chef Felder indicates 200 degrees in the original recipe. It was to hot for my oven. Baking sheets are mandatory if you want to handle your lady fingers without any problem.

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14 Comments

  • Reply
    mapie70
    Saturday September 29th, 2018 at 08:36 AM

    . Trop frais pour s’en servir de suite pour une charlotte, j’ai attendu 2 jours pour qu’ils rassissent un peu. J’y ai ajouté un peu de vanille . Merci pour la recette. Super facile et bien meilleur !

    • Reply
      Emma
      Saturday September 29th, 2018 at 10:46 AM

      C’est effectivement mieux de les faire avec 1 ou 2 jours d’avance 😉 Ravie que la recette ait plu ! Bon weekend !

  • Reply
    Diane Lemarchand
    Monday December 21st, 2020 at 06:03 PM

    Bonjour Emmanuelle, je voudrais faire vos biscuits cuiller pour faire un tiramisu pour le 24 au soir. Je vois dans le commentaire au dessus qu’il vaut mieux les faire 1-2 jours avant. Tant mieux je voudrais m’avancer.
    Je voulais savoir comment les conserver, s’il m’en reste, et combien de temps?
    Merci pour vos merveilleuses recettes, je pioche chez vous au moins 2 fois par semaine!
    Passez de belles fêtes de noël.

    • Reply
      Emma
      Monday December 21st, 2020 at 06:05 PM

      Hello Diane,
      Merci pour votre fidélité !! Pour conserver les biscuits, l’idéal c’est dans une boîte en métal. 😉
      Très belles fêtes !

      • Reply
        Diane Lemarchand
        Monday December 21st, 2020 at 08:14 PM

        Ok super. Et combien de temps peuvent-ils se garder?

        • Reply
          Emma
          Monday December 21st, 2020 at 10:54 PM

          Honnêtement je ne sais pas trop, je n’ai pas vraiment testé, chez moi tout disparait toujours trop vite !! 😉

  • Reply
    Diane
    Tuesday December 22nd, 2020 at 05:01 PM

    Ils sont sortis du four depuis 10’ miam miam!!
    Quelle consistance doivent-ils avoir? Les miens sont mous

    • Reply
      Emma
      Tuesday December 22nd, 2020 at 08:07 PM

      toujours pas mieux ?

      • Reply
        Diane
        Wednesday December 23rd, 2020 at 11:12 AM

        Non… ils sont mous mous mous… qu’est-ce que j’ai pu rater? Ça passera quand même trempé dans le café pour mon tiramisu?

        • Reply
          Emma
          Wednesday December 23rd, 2020 at 11:15 AM

          oui ça ira, mais mettez-en plus alors … pour avoir une bonne épaisseur

          • Diane
            Wednesday December 23rd, 2020 at 11:20 AM

            Merci Emma! Je vais tenter… et désolée pour le message en double! Je pensais que le 1er n’était pas passé

          • Emma
            Wednesday December 23rd, 2020 at 12:16 PM

            pas de souci !!! et bon courage !!

  • Reply
    Diane
    Tuesday December 22nd, 2020 at 05:12 PM

    Ils sont sortis du four il y a 15’!! Miam!!
    Quelle consistance doivent-ils avoir? Les miens sont mous…

    • Reply
      Emma
      Tuesday December 22nd, 2020 at 08:07 PM

      ils vont durcir normalement 😉

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