Desserts/ Fruits/ Sweet Snacks

Creamy Apricot Cake

Hello my dear friends,

Be ready to be stunned bu my latest creation : my creamy apricot cake ! Smooth, colorful, tasty and fresh !

Shall we see the recipe?

Creamy Apricot Cake

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars ( Vote !)
Loading...
Serves: 8 - 10 Difficulty: Medium Price: $
Prep Time: 40 min Cooking Time: 35 min

Ingredients

  • 14 apricots
  • 15 g butter
  • 1 tbsp honey
  • 8-10 lavender stalks
  • 3 eggs
  • 110 g sugar
  • 125 g mascarpone
  • 60 g thick cream
  • 150 g flour
  • 11 g baking powder
  • 1 pinch flower salt
  • 220 g liquid cream 30% fat
  • 100 g mascarpone
  • 1 tbsp icing sugar

Instructions

1

Cut 12 apricots in cubes, set aside the other 2.

2

Melt the butter in a frying pan, add honey, the apricot cubes and the lavender flowers.

3

Cook for 10 minutes at medium heat.

4

Set aside half of it. Cook the rest until you get a compote texture.

5

Preheat your oven at 170 degrees.

6

Beat the eggs and 110 g sugar.

7

When the mixture gets foamy, add the mascarpone and thick cream.

8

Add the flour and baking powder.

9

Pour the apricot cubes in your batter, whisk gently.

10

Pour the batter in your mold.

11

Bake 30-35 minutes.

12

Once cooked, wait for 5 minutes before unmolding. Let cool down on a grid

13

Mix the apricot and lavender compote.

14

Spread compote all over the cake. Set a bit aside for final decoration.

15

Whisk the liquid cream into chantilly.

16

When the cream starts thickening, add mascarpone and icing sugar.

17

Pipe your chantilly with a 16 round nozzle.

18

Finally add compote drops and the 2 apricots cut in slices.

19

Set aside in your fridge until serving.

You Might Also Like

8 Comments

  • Reply
    Wafa
    Thursday August 12th, 2021 at 11:28 PM

    Bonjour,
    Est ce que l on peut remplacer la crème épaisse par de la crème liquide?
    Merci pour votre réponse

    • Reply
      Emma
      Sunday August 15th, 2021 at 09:02 AM

      oui si vous n’avez que ça. sinon prenez du mascarpone en plus 😉

  • Reply
    Mimilafee
    Wednesday August 18th, 2021 at 09:56 PM

    Bonsoir,
    Je crois que je vais tester si je trouve de beaux abricots pour l’anniversaire de mon mari.
    J’ai de la lavande dans mon jardin, mais toutes les espèces conviennent elles ?
    Merci

    • Reply
      Emma
      Monday August 23rd, 2021 at 10:32 AM

      Bonjour et vraiment désolée de répondre si tardivement … j’ai pris la lavande de mon jardin en effet 😉 j’espère que ma réponse n’arrive pas trop tard !

  • Reply
    Fab
    Tuesday July 5th, 2022 at 09:39 PM

    Bonsoir, votre gâteau me plaît bien !
    Pouvez-vous me préciser le diamètre du moule utilisé ?
    Merci beaucoup !
    Et bel été !

    • Reply
      Emma
      Tuesday July 5th, 2022 at 11:16 PM

      Bonsoir ! c’est un moule de 26 cm 😉 Bel été !

      • Reply
        Maud
        Wednesday July 6th, 2022 at 09:19 AM

        Bonjour,
        J’ai bien envie d’essayet ce gâteau ?
        Le tissu sur le moule lors de la cuisson est-il nécessaire ? Peut-on autremeny le remplacer par une feuille de papier cuisson ?
        Merci pour votre réponse.

        • Reply
          Emma
          Wednesday July 6th, 2022 at 10:07 AM

          Bonjour Maud,
          Le tissu est fourni avec mon moule mais un papier sulfurisé ira très bien !

    Leave a Reply to Emma Cancel Reply