Basics/ Savory tarts

Savory Shortcrust Pastry

If you say quiche or savory tart, you say savory shortcrust pastry. That’s what we are going to make today!

Super easy to cook, this recipe will only take a few minutes.

You are going to discover again the pleasure of fresh homemade pastry, for a cost under 1 euro! It would be too bad not to make it. Healthy ingredients, no added substance that we don’t even understand the name, that’s another reason why it’s good to make our own pastry…

Just be aware that you will need to keep it in your fridge a little bit before using it… Something to remember for your next cooking. You can of course prepare the double of the listed quantity and keep some pastry in your freezer!

Now, let’s make a savory shortcrust pastry! The recipe, Chef!

Savory Shortcrust Pastry

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Serves: 1 pce Difficulty: Easy Price: $
Cooking Time: 10 min

Ingredients

  • 250 g flour
  • 150 g soft butter
  • 4 g salt (a teaspoon)
  • 4 g sugar (a teaspoon)
  • 1 egg
  • 6 tablespoons of milk

Instructions

1

Mix the flour, salt, sugar and butter in the bowl of your food processor until you get a crumble texture.

2

Add the milk and egg. Mix.

3

If your pastry won't take off the bowl after 2-3 minutes, add 1 or 2 tablespoons of flour.

4

Spread the pastry between 2 baking papers and put in the fridge for one hour at least.

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10 Comments

  • Reply
    Claire
    Thursday September 6th, 2018 at 08:17 PM

    Bonjour, quand on a pas de robot y a t’il des consignes particulières à suivre pour le mélange ? Merci !!

    • Reply
      Emma
      Thursday September 6th, 2018 at 08:53 PM

      Bonjour Claire, Il faut y aller par étape en s’assurant d’avoir toujours un mélange bien homogène avant d’ajouter l’ingrédient suivant. 🙂

  • Reply
    Claire
    Sunday September 16th, 2018 at 03:39 PM

    Merci ! Je vais essayer

    • Reply
      Emma
      Sunday September 16th, 2018 at 08:33 PM

      Top !! Bonne soirée !

      • Reply
        Carole
        Wednesday May 20th, 2020 at 08:20 AM

        Super pâte, très bon goût et je l’ai utilisé pour le chausson aux épinards, elle cuit parfaitement et donne un petit goût salé qui est parfait ? merci!

        • Reply
          Emma
          Wednesday May 20th, 2020 at 08:44 AM

          Merci Carole pour ce message ! J’aime aussi beaucoup cette pâte si facile à faire ! 😉 Belle journée !

  • Reply
    Le roux
    Thursday June 6th, 2019 at 03:18 PM

    Bonjour !
    Question bête ! Doit faire cuire la pâte avant de de la garnir ?
    Merci !

    • Reply
      Emma
      Thursday June 6th, 2019 at 03:24 PM

      Bonjour Bénédicte, tout dépend de ce que vous mettez dessus 😉 Pour une quiche, une tarte salée, vous mettez votre préparation sur la pâte crue et vous cuisez le tout. Si vous faites une tarte avec des crèmes (d’avocat, de poivrons) ou des rillettes de poisson par exemple, vous cuisez à blanc (toute seule) et vous garnissez une fois la pâte refroidie.

  • Reply
    Le roux
    Thursday June 6th, 2019 at 03:25 PM

    D’accord merci pour votre réponse ! Ça sera pour une tarte salée

    • Reply
      Emma
      Thursday June 6th, 2019 at 03:27 PM

      top ! vous allez adorer ! un goût vraiment bon !!

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