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Caramel whipped Ganache

Hello my lovelies!

I already gave you a few whipped ganache recipes here, like the vanilla whipped ganache or the dark chocolate one (one of the blog’s best of !!). Today, it’s a super sweet and smooth version that I will share with you.

Here is my caramel whipped ganache.

(Don’t you worry! I will post the recipe of this layer cake very soon!! 😉 )

This recipe, which is to be included in the basics of French pastry, can be used in several preparations:

Number cakes

Macarons

– Cupcakes

– Apple or pear tarts

– Layer cakes

– Or simply with shortbread biscuits.

You won’t need to have specific pastry knowhow to bake this caramel whipped ganache, just make sure to keep everything at the right temperature and to leave to rest as required.

The quality of your ingredients is crucial, especially when they are at the center of the recipe. Do not take low fat cream, you need at least 30% fat. With light cream you won’t get the same result at all. As far as the salted butter caramel is concerned,  I recommed to take the one from the blog. This caramel can be stored for weeks and weeks, so no problem with the leftovers…

The white chocolate you are going to use is very important too: I take the Zephyr White Chocolate by Cacao Barry. It has a rather low sugar rate and it is much more digest.

You know everything now. Shall we? The recipe, Chef!

Caramel whipped Ganache

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Serves: 300 g Difficulty: Easy Price: $
Cooking Time: 15 min + 4 hours

Ingredients

  • 80 g white chocolate
  • 50 g + 150 g cream
  • 100 g salted butter caramel

Instructions

1

Pour 50 g of cream in a saucepan.

2

Heat until it boils. Stop heating immediately.

3

Add the white chocolate and caramel.

4

When it's melted, mix.

5

Add the 150 g of cream, mix.

6

Place a clingfilm directly on the mixture so that there's no air remaining.

7

Set aside in your fridge for at least 4 hours.

8

Place the bowl and whisk in your freezer for a few minutes.

9

When the bowl is cold, pour the cream inside and whisk for a few minutes. You should get a firm and compact ganache.

10

Garnish immediately your cake, cupcake, ...

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15 Comments

  • Reply
    annie
    Saturday January 4th, 2020 at 04:26 PM

    c’est la deuxième fois que je fais cette ganache montée et c’est un truc de dingo ; elle est juste fantastique, lisse, pas trop sucrée ; en fait je m’en suis servi pour faire des entremets donc je l’ai congelée et celà n’a pas altéré sa texture ;
    je ne ferai plus que celle-là , na !
    encore merci

    • Reply
      Emma
      Saturday January 4th, 2020 at 05:01 PM

      Ravie de lire un tel commentaire !! Je fais pareil et je l’adore !!

  • Reply
    Lecler
    Wednesday June 17th, 2020 at 09:52 PM

    Bonjour, est t-il possible de faire cette ganache montée pour mettre à l’intérieur d’un gâteau en pâte à sucre ?

    • Reply
      Emma
      Thursday June 18th, 2020 at 12:17 PM

      Oui tout à fait !

      • Reply
        Valentin
        Tuesday July 28th, 2020 at 01:48 PM

        Je suis surprise de cette reponse ! Il n’est pas conseillé de faire une ganache montée dans un gateau recouvert de pâte à sucre .

        • Reply
          Emma
          Tuesday July 28th, 2020 at 02:55 PM

          Bonjour, je ne vois pas pourquoi. En respectant les temps de pause au frais, il n’y a pas de problème selon moi. 🙂

  • Reply
    Sylvie
    Monday June 29th, 2020 at 09:05 AM

    Bonjour,
    Cette recette me plaît beaucoup par sa simplicité. J’ai vu dans un commentaire qu’elle peut se congeler, dans quelles conditions la congelez-vous et la décongelez-vous ? Je voudrais m’en servir pour la pocher sur un number cake.
    Votre blog est une mine d’or, vous réalisez un sacré travail ! Merci pour tout !

    • Reply
      Emma
      Monday June 29th, 2020 at 10:11 AM

      Bonjour Sylvie,
      Oui cette recette est vraiment facile et délicieuse. Je n’ai pas congelé cette ganache personnellement, donc je ne peux pas trop vous donner de conseil. En revanche vous pouvez la faire la veille, c’est même recommandé.

  • Reply
    Bertrand Stéphanie
    Sunday August 16th, 2020 at 06:35 PM

    Bonjour,
    A la fin de votre recette de ganache vous dites garnissez immédiatement votre gâteau…
    Je voudrais faire la crème aujourd’hui et la garnir demain… est ce possible? Ou sera t’elle trop dure…? Comment faire?
    Merci.

    • Reply
      Emma
      Sunday August 16th, 2020 at 08:04 PM

      c’est tout à fait possible ! 😉

    • Reply
      Emma
      Sunday August 16th, 2020 at 08:05 PM

      vous montez la ganache et vous la réservez au frais

  • Reply
    Amina
    Friday August 21st, 2020 at 12:46 PM

    Bonjour,
    Je peux utiliser cette ganache pour garnir les choux, merciiii beaucoup

    • Reply
      Emma
      Friday August 21st, 2020 at 01:14 PM

      Oui tout à fait ! 😉

  • Reply
    Duarte
    Sunday October 18th, 2020 at 08:21 PM

    Bonjour j’arrive pas faire montee ma ganache que je doit faire? Merci

    • Reply
      Emma
      Monday October 19th, 2020 at 09:29 AM

      alors c’est difficile de répondre comme ça. Avez-vous pris de la crème liquide entière ? Avez-vous bien laissé au frais ? Quel robot avez-vous ?

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