Appetizers/ Starters/ Celebration

Savory Salmon and Lime Cheesecake

Celebration appetizer? Celebration meal starter? Appetizer? Starter?

It’s so delicious that it’s hard to choose!! So hard to choose if you are going to have your savory salmon and lime cheesecake for appetizers or as a starter. What a dilemma…

Well in this case, let’s see both options!

As I said you can make this recipe as a starter, in large portions (around 7 or 8 cm diameter), served with lettuce for instance. This way, you will get 6 servings.

Or you can go for the appetizer solution and make 15 to 18 cheesecakes.

In both scenarios, you can present your savory salmon and lime cheesecakes in pastry rings, silicon molds or littles jars.

In the first two options I recommend to put gelatine in the cream in order to have a firm texture (as shown on the photos). If you choose jars, it won’t be necessary.

You can easily prepare this cheesecake the day before. Just keep in mind to add the smoked salmon before serving. If you put it the day before, it might dry a little.

The utensils:

My Zenker mixing bowl by Fackelmann

My professional whisk by De Buyer

Pastry rings or jars.

Shall we?

The recipe, Chef!

Savory Salmon and Lime Cheesecake

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Serves: 6 Difficulty: Easy Price: $
Cooking Time: 3 hours

Ingredients

  • 300 g cream cheese
  • 120 g cream (30% fat)
  • 130 g crackers
  • 60 g butter
  • 3 tablespoons olive oil
  • 140 g smoked salmon
  • 1 lime or 1/2 lemon
  • 2 gelatine sheets
  • 1 teaspoon ground ginger
  • 1 teaspoon ground coriander
  • 1 handful fresh coriander (or chive)
  • Pepper

Instructions

1

Place the gelatine sheets in cold water.

2

Mix the crackers.

3

Melt the butter. Add the olive oil then the mixed crackers.

4

Place this mixture in your molds or jars, set aside in your fridge.

5

Whisk the cream cheese in a large bowl with zest and lemon or lime juice.

6

Heat the cream (do not boil). Add the soaked gelatine sheets and mix.

7

Add the ground ginger, ground coriander, pepper and choped coriander or chive (save a few for decoration).

8

Pour the cream and whisk.

9

Fill in your molds or jars, flatten and set aside in your fridge at least 2 hours (longer if you can).

10

Before serving, cut the salmon, add it to the cheesecakes. Spread chopped coriander or chive.

Notes

I don't add salt in this recipe because the cream cheese and salmon are salty enough. You can add smoked salmon cubes in your creamy mixture if you want more salmon in your cheesecakes.

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12 Comments

  • Reply
    Gwénola
    Monday January 21st, 2019 at 05:14 PM

    Une réussite! Hyper simple et trèèèèèèèès apprécié par tout le monde. Un grand merci pour vos supers idées qui font toujours l’unanimité!
    (La prochaine fois, je m’assurerai qu’il ne reste pas de petits morceaux de crackers: un peu de mon fond s’est fait la malle quand j’ai démoulé).

    • Reply
      Emma
      Monday January 21st, 2019 at 06:56 PM

      Génial !!! Vraiment, ça me fait super plaisir !!! Belle soirée Gwénola !

  • Reply
    jaubert
    Friday March 8th, 2019 at 02:23 PM

    Bonjour
    Ça a l’air trop trop bon
    Je vais tester pr le baptême de mon fils le we prochain : puis je préparer cela 48h a l’avance et dresser la saumon à la dernière minute? Merci bcp !

    • Reply
      Emma
      Friday March 8th, 2019 at 03:30 PM

      Bonjour Anne, vous pouvez le préparer 48 h à l’avance mais pas plus 😉 Bon baptême !

  • Reply
    Caroline POINTEREAU
    Monday April 15th, 2019 at 03:15 PM

    Bonjour Emmanuelle,

    Merci pour cette recette vraiment délicieuse !
    Je l’ai réalisée dans des moules en silicone, la forme n’était pas idéale car légèrement évasée.
    Mais au moment du démoulage le tour n’était pas nickel comme sur vos photos ! Y aurait-il une astuce pour cela ?
    Mettre plus de gélatine ?
    Merci d’avance et bravo pour votre site qui est une mine d’inspiration !

    Caroline

    • Reply
      Emma
      Monday April 15th, 2019 at 05:07 PM

      Bonjour Caroline, bon si c’était bon c’est déjà ça ! Le truc pour avoir un contour c’est de faire un minimum de manipulation. Le moule silicone du coup n’est pas idéal. Il vaut mieux voir un cercle à pâtisserie et passer un coup de couteau au bord.
      En tous cas, merci pour votre gentil message ! Ça me touche beaucoup !

  • Reply
    Marie LABOUCHE
    Saturday April 11th, 2020 at 05:26 PM

    Bonjour Madame,

    Vous utilisez de la crème fraiche liquide ou épaisse ?

    Merci pour votre aide et vos recettes qui sont toujours délicieuses !

    • Reply
      Emma
      Saturday April 11th, 2020 at 05:57 PM

      Bonjour, c’est de la crème fraîche liquide. Merci pour vos gentils mots 😉

  • Reply
    Marie LABOUCHE
    Tuesday April 14th, 2020 at 10:44 PM

    Merci pour votre réponse !:-)

    • Reply
      Emma
      Wednesday April 15th, 2020 at 12:26 PM

      avec plaisir !

  • Reply
    alain
    Monday March 11th, 2024 at 07:33 AM

    Bonjour. La quantité d’ingrédients donnée dans la recette correspond à combien de pièces ? Merci

    • Reply
      Emma
      Monday March 11th, 2024 at 09:31 AM

      C’est pour 6 pièces, en format entrée.

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