Chocolate/ Desserts/ Sweet Snacks

Chocolate and Mascarpone Cake

Hello food lovers!

I think you’re getting it now: mascarpone is my best Italian friend! I could add it in almost any kind of dish or dessert that I make!

So why not with chocolate? Hell yay! Here is my chocolate and mascarpone cake!

You have warmly plebiscited the apple and mascarpone cake, it’s the most frequently read recipe on the blog, far ahead any other.

A while ago I told myself that this recipe was so good that making a variation of it couldn’t be a bad idea…

I just had to define the variation… Honestly, I didn’t think about it very long… I really really really love chocolate… So I created the little brother (or little sister if you prefer) of my apple and mascarpone cake.

My expectations were very high while making this recipe. Will the cake be as soft and moist than the initial one? Will I be able to keep it a few days and still enjoy it as if it was freshly baked? Will I have a smile on my face when eating it? Yes, yes and yes again…

Huge success!!

Verdict from the kids (my most ferocious critics 😉 ) : mmm… so delish!

So, I just had to write the recipe down and suggest it to you. Now, I just have to wait for your feedback!!

No specific ingredient for this recipe. I took my Gruau d’Or flour as always… Let me just make a comment at this point : having a flour with baking powder inside isn’t a good idea here. This recipe requires more baking powder than your usual cake recipes.

The utensils:

My Zenker large mixing bowl by Fackelmann France and my professional whisk by De Buyer

Or my kMix by Kenwood

My 26 cm diameter Dr Oetker cake mold by Fackelmann.

(Presentation: Fragment Color tart plate by Degrenne, dessert plates Degrenne x Conticini)

Let’s do this!

The recipe, Chef!

Chocolate and Mascarpone Cake

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Serves: 10-12 Difficulty: Easy Price: $
Cooking Time: 1 hour

Ingredients

  • 4 eggs
  • 150 g sugar
  • 250 g mascarpone
  • 200 g chocolate
  • 2 tablespoons or 16 g of cocoa powder
  • 200 g flour
  • 16 g baking powder
  • Butter for the mold
  • 50 g butter (for the icing)
  • 100 g chocolate (for the icing)

Instructions

1

Preheat your oven at 170 degrees.

2

Melt the 200 g of chocolate with a double boiler.

3

Beat the eggs and add 150 g sugar.

4

When the mixture gets foamy, add the mascarpone.

5

Add the flour, the cocoa powder and baking powder.

6

Finally add the melted chocolate.

7

Pour the whole mixture in your buttered mold.

8

Bake 45 minutes.

9

Once baked, place on a grid.

10

Melt the 100 g of chocolate and butter with a double boiler.

11

Once it's melted, wait 10 minutes before icing your cake (otherwise it will be too liquid).

Notes

You can add 2 pinches of flower salt to your icing or chopped almonds and hazelnuts.

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14 Comments

  • Reply
    SABRINA VESSELLA
    Monday March 11th, 2019 at 02:10 PM

    Bonjour J’ai fait votre recette et je l’utilise pour l’anniversaire de mon fils simplement dans un moule en forme de voiture la pâte ne remplit pas entièrement le moule est-ce que vous pensez qu’il faut que je double les doses où ça gonflera la cuisson?

    • Reply
      Emma
      Monday March 11th, 2019 at 02:30 PM

      Bonjour Sabrina, il y a beaucoup de levure, ce gâteau est prévu pour un moule de 26 cm de diamètre. Donc ça doit aller à moins que votre moule voiture ne soit super grand …

  • Reply
    Nancy
    Monday March 11th, 2019 at 10:36 PM

    Bonjour il a l’aire vraiment bon je vais tenter de le faire lercredi. Pour le chocolat c’est du chocolat patissier? Svp lerci

    • Reply
      Emma
      Monday March 11th, 2019 at 10:50 PM

      Merci Nancy ! Oui c’est du chocolat pâtissier 😉

  • Reply
    Emilie
    Saturday March 16th, 2019 at 05:57 PM

    bonjour Emma,

    Habituée de vos supers recettes je viens de faire votre gâteau ! J’ai une question comment le conserver car je l’ai fait pour demain midi : température ambiante ou frigo ??? Merci, merci 🙂

    • Reply
      Emma
      Saturday March 16th, 2019 at 05:59 PM

      Bonjour Emilie, alors tel quel dans votre cuisine (si elle n’est pas trop chaude) si vous avez fait le glaçage, sinon mettez un linge propre dessus. Bon weekend !

  • Reply
    Emilie
    Saturday March 16th, 2019 at 06:19 PM

    oui j’ai fait le glaçage ! trop contente ! J’ai hâte de goûter ! Merci pour votre réponse !

    • Reply
      Emma
      Saturday March 16th, 2019 at 06:20 PM

      avec plaisir !!

  • Reply
    Anna Frassati Weyne
    Monday March 25th, 2019 at 07:40 PM

    Emmanuelle, je suis toute déçue j’ai dû rater un truc car le gâteau était sec ( mais bon je vous rassure ?)le glaçage était top je l’ai fait suivant vos conseils moitié chocolat moitié pralin ???
    La cuisson, je pense était trop longue surtout que j’ai utilisé un moule Flexipan !! Qu’en pensez-vous ?
    Merci
    Anna

    • Reply
      Emma
      Monday March 25th, 2019 at 08:43 PM

      Anna, ben mince alors ! C’est sûr qu’il est moins moelleux que la version aux pommes vu qu’il y a pas de fruit, mais doit rester plutôt aérien. Essayez de le cuire un peu moins, le moule Flexipan ne doit pas poser de problème. Aussi, vous pouvez ajouter des pommes ou des poires si vous voulez un rendu plus “juteux”.
      Belle soirée et merci pour ce retour !

  • Reply
    Céline75
    Tuesday April 9th, 2019 at 04:11 PM

    Excellent ! Quand on fait le gâteau, la pâte est plus épaisse et compacte que celle du gâteau aux pommes, mais à la dégustation il est tout aussi moelleux et aéré que son grand frère, avec un vrai bon goût de chocolat bien marqué.
    Je l’ai fait sans glaçage, la prochaine fois j’essaierai avec.
    Merci beaucoup pour la recette !
    Prochain projet : la variation noisettes / framboise, qui se transformera sûrement en amandes / framboise dans ma cuisine !

    • Reply
      Emma
      Tuesday April 9th, 2019 at 05:59 PM

      C’est extra Céline !! Oui la pâte est compacte mais le résultat est bluffant 😉
      Et pour le petit frère, l’amande sera top également !!

  • Reply
    Sylvie 38
    Thursday May 9th, 2019 at 06:50 PM

    Bonsoir pour le glaçage avec du pralin il faut moitié moitié ou pas?merci d’avance

    • Reply
      Emma
      Friday May 10th, 2019 at 09:37 AM

      Bonjour Sylvie, je ne suis pas sure de comprendre votre question. Qu’entendez-vous par moitié moitié ?

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