Chocolate/ Desserts/ Sweet Snacks

Chocolate Pistoles and Mascarpone Cake

Birth announcement!!

The Casserole&Chocolat(e) mascarpone family is thrilled to announce the birth of the latest of the tribe!!

The chocolate pistoles and mascarpone cake!!

You already know the first 4 members of the family:

The apple and mascarpone cake (the “best seller” of the blog!!)

The chocolate and mascarpone cake (highly appreciated too)

The mascarpone, apricots and nectarine cake (this summer delight)

And the hazelnut, raspberry and mascarpone cake (the one with the most delicate taste according to me…).

This chocolate pistoles and mascarpone cake is very specific too: super moist, with a delicious taste of vanilla and the strength of the dark chocolate pistoles. I took Cacao Barry Force Noire dark chocolate, but you can use regular dark chocolate.

The important point: the size of the pistoles. You can take chocolate chips of course but the contrast between the batter and the chocolate won’t be as noticable.

Today’s version is for 6 person, but you can make a larger one for 10/12 person. In this case double all the quantities and use a 26 cm diameter mold.

I often get the following question: how do you manage to prevent your chocolate chips or pistoles to drop at the bottom of the cake? It’s actually a matter of density of the cake batter. The more liquid it is, the more likely they are to drop at the bottom of the mold. Here, the batter is rather dense so the pistoles stay right where they are supposed to…

The utensils:

My Zenker mixing bowl by Fackelmann France and my professional whisk by De Buyer

Or my kMix by kenwood

My 18 cm diameter Zenker cake mold by Fackelmann.

No more waiting…

The recipe, Chef!

Chocolate Pistoles and Mascarpone Cake

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Serves: 6 Difficulty: Super easy Price: €
Prep Time: 10 min Cooking Time: 30 min

Ingredients

  • 2 eggs
  • 75 g sugar
  • 125 g mascarpone
  • 100 g flour
  • 8 g baking powder
  • 100 chocolate chuncks
  • 1 pinch flower salt
  • 1 pinch vanilla powder

Instructions

1

Preheat your oven at 170 degrees.

2

Beat the eggs and add 75 g sugar.

3

When the mixture gets foamy, add the mascarpone.

4

Add the flour and baking powder.

5

Finally add the flower salt, the vanilla powder and half of the chocolate chuncks, mix gently with a spatula.

6

Pour the whole thing in your buttered mold.

7

Place the rest of the chocolate chuncks.

8

Bake 30-35 minutes.

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10 Comments

  • Reply
    mj
    Friday September 13th, 2019 at 04:21 PM

    bonjour ! j’ai testé ce gateau et franchement un délice ! merci beaucoup ! cependant la plupart de mes pistoles se sont enfouies dans le gateau a la cuisson cela etait moins estéthique du coup savez vous pourquoi ? merci 🙂

    • Reply
      Emma
      Friday September 13th, 2019 at 09:55 PM

      j’en suis ravie ! Pour les pistoles, étaient-elles grosses ? Les miennes font environ 1 cm de diamètre et tiennent bien du coup.

  • Reply
    Céline75
    Sunday September 29th, 2019 at 07:09 PM

    Ce 5e opus est vraiment excellent ! Testé ce week-end, ce gâteau “léopard”a eu un franc succès, aussi bien auprès des cuisinières (des petites mains de 6 ans ont bien aimé mettre en place les pistoles sur le dessus du gâteau ;)) que des dégustateurs.
    Mes pistoles n’ont pas sombré dans l’ensemble (j’avais les mêmes que les vôtres), et en bonus, les pépites de chocolat que j’avais mises dans la pâte n’ont pas sombré au fond non plus.
    Merci beaucoup pour cette 5e déclinaison tout aussi inventive et délicieuse que les 4 précédentes. Quand j’ai une dizaine de personnes à manger à la maison, je ne mets pas longtemps à décider quel dessert je vais dégainer !
    … A quand une 6e version ?!? ;o)

    • Reply
      Emma
      Sunday September 29th, 2019 at 09:07 PM

      Mais comme ça me fait plaisir de vous lire Céline !! J’en suis ravie !!!! Et je note la demande de la 6ème … 😉

  • Reply
    Carolyn
    Friday November 8th, 2019 at 11:37 AM

    Alors la… je ne m’y attendais pas! Je n’avais jamais utilise le mascarpone pour autre chose que le tiramisu, et pour une premiere… je n’ai pas pu retenir le “mmmhhh” quand je l’ai gouté!!! Je n’avais pas de pistole donc j’ai casse du chocolat en morceaux et le resultat est incroyable! Ils ne sont pas tombés au fond et le gateau est Délicieux!!

    • Reply
      Emma
      Saturday November 9th, 2019 at 02:35 PM

      Oh c’est top de lire un message comme ça !! Oui c’est pour ça que j’ai décliné ce gâteau au mascarpone de plein de façon !! Vous avez vu ? 😉

  • Reply
    elisabeth
    Monday January 13th, 2020 at 10:36 AM

    Bonjour, mon gâteau reste assez plat. Savez-vous à quoi cela peut être dû ? Oeuf pas assez battu, ou peut-être juste moule trop grand (22 cm) ? Merci d’avance

    • Reply
      Emma
      Monday January 13th, 2020 at 10:57 AM

      Bonjour Elisabeth
      Cette recette est prévue effectivement pour un moule de 18 cm. Pour un moule de 22 cm, prenez une fois et demi les quantités.
      Belle journée !

  • Reply
    chipie
    Wednesday June 10th, 2020 at 06:09 PM

    Avec des pépites de chocolat hum ; on c est régaler
    A quand la version 6 , j en suis impatiente

    • Reply
      Emma
      Wednesday June 10th, 2020 at 06:55 PM

      génial !! alors pour la version 6 … on va voir ! 😉

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