Desserts/ Sweet Snacks/ Breakfast

Yoghurt and Hazelnut Poundcake

Cake lovers, this recipe is for you!! Breakfast lovers, this recipe is for you too!!

Today, I will introduce a new version of my usual yoghurt poundcake : the yoghurt and hazelnut poundcake.

You know me now if you follow me on social networks (Facebook, Instagram, Pinterest), I’m a huge fan of yoghurt pound cake.

It’s so easy and quick to make, you can make it several ways and it’s always delicious.

Here, the version I made is with hazelnut powder. Huge crush on this one!! It is smooth as I love it, the hazelnut taste is there, perfectly balanced, it’s a delight!

You can enjoy it as it is, for an afternoon snack or for your breakfast. I added my raspeberry sauce and it was heavenly!

You can also have it for a layer cake.

As far as baking is concerned, you can bake it in a cake mold (26-28 cm length), or in a round cake mold. Here I used my Zenker 18 cm cake mold by Fackelmann that I fill up to 3/4. Don’t you want to have a bite just now???

I made this recipe with my usual cake flour by Gruau d’Or and didn’t have to add any baking powder. If you take your regular allpurpose flour, like this wheat flour by Gruau d’Or for instance, just follow the recipe to the letter… 😉

The utensils:

My kMix by Kenwood

Or the Thermomix

Or my mixing bowl by Fackelmann and my professional whisk by De Buyer.

You want to have a look?

The recipe, Chef!

Yoghurt and Hazelnut Poundcake

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Serves: 10 Difficulty: Super easy Price: $
Cooking Time: 1 hour 15 min

Ingredients

  • 125 g plain yoghurt
  • 115 g sunflower oil (1 cup)
  • 300 g sugar (3 cups)
  • 210 g flour (3 cups)
  • 80 g hazelnut powder (1 cup)
  • 10 g baking powder
  • 3 eggs

Instructions

1

Preheat your oven at 160 degrees.

2

If you have a food processor (KitchenAid, Thermomix, ...), put all the ingredients except the hazelnut powder in the bowl and mix at medium speed for 30 secondes. Add the hazelnut and mix a few seconds.

3

If you don't have a food processor, mix the yoghurt with the oil and sugar.

4

Add the flour and baking powder.

5

Add the eggs, ons by one.

6

Add the hazelnut powder and mix gently.

7

Pour the batter into a buttered mold.

8

Bake for 1 hour.

9

At the end, check if your cake is baked enough with a knife.

10

Unmold and let cool down on a grid.

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13 Comments

  • Reply
    Claire
    Wednesday November 14th, 2018 at 11:19 AM

    Je vais me laisser tenter encore une fois par une de vos super recettes… Je voudrais faire cuire les gâteaux dans des moules à muffins. Avez vous un conseil pour adapter le temps de cuisson ?

    • Reply
      Emma
      Wednesday November 14th, 2018 at 01:30 PM

      Bonjour Claire, merci pour votre confiance !! Il faudra réduire à 20-25 minutes. Je vous conseille de piquer avec un “cure-dent” en bois dès 20 minutes, s’il ressort sec c’est que la cuisson est bonne.

  • Reply
    Cath
    Monday March 25th, 2019 at 01:00 PM

    Bonjour, j’aimerais tester cette recette, ce gâteau a l’air délicieux, mais la quantité de sucre me paraît énorme… N’y-a-t-il pas une erreur dans la mesure de sucre, est-ce bien 300g ?

    • Reply
      Emma
      Monday March 25th, 2019 at 02:38 PM

      Bonjour,
      Oui c’est bien ça. Vous pouvez réduire un peu à 260 g mais le rendu gustatif n’est pas si sucré que ça. Même si ça surprend …

      • Reply
        Cath
        Wednesday April 10th, 2019 at 09:58 AM

        Merci beaucoup de votre réponse rapide, je testerai bientôt !! Bonne journée !!

  • Reply
    Cecile clerc
    Sunday December 1st, 2019 at 04:08 PM

    Et si au lieu de la poudre de noisette on met de la poudre d’amande..?

    • Reply
      Emma
      Sunday December 1st, 2019 at 05:31 PM

      et bien je dis oui !!! 😉

  • Reply
    Priscille
    Sunday December 1st, 2019 at 06:57 PM

    et au lieu de la poudre de noisette on met de la poudre de noix et on le sert avec un beau plateau de fromages et une belle salade de fruits, c’est un accompagnement top, j’avoue il y avait les restes aussi de celui aux noisettes fait la veille pour le gouter !!!
    Emma ce blog est redoutable de gourmandises!!!

    • Reply
      Emma
      Monday December 2nd, 2019 at 08:15 AM

      Merci Priscille !! Être redoutable de gourmandises me va bien !! J’en suis flattée !!! Bisous bisous !!!

  • Reply
    Charlotte
    Tuesday May 12th, 2020 at 05:54 PM

    J’ai mis moitié huile de noisettes et huile de tournesol, un régal! Merci pour cette recette toute legére.

    • Reply
      Emma
      Tuesday May 12th, 2020 at 05:59 PM

      Avec plaisir ! Merci pour avoir partagé cette version !

  • Reply
    Da Cunha
    Tuesday May 2nd, 2023 at 11:31 AM

    Bonjour peut on rajouter du chocolat en poudre dans la recette ?

    • Reply
      Emma
      Tuesday May 2nd, 2023 at 11:51 AM

      oui bien sûr ! ce sera très bon 😉

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