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Meringue !

Hey guys !

What would life be without meringue ? Really … Think about it … Meringue is a must in the pastry world. Whether it is Swiss, Italian or French, we just love it !! Meringue with your daily expresso, on top of a cake, for a red fruits pavlova, meringue will accomodate any of your desserts. Meringue is just heaven in a plate !! Simple as that …

I will introduce today the traditional French meringue, my way … Egg whites, granulated sugar and iced sugar, and to finish with a little baking trick…

After that, it will be up to you to give whatever shapes you want to your meringues. I have quite a few nozzles from De Buyer, it is amazing to see what you can do with those and how it will change the taste or texture of your meringues. On my pics, I used Russian nozzles number 241 to get the flower shape. The inside is soft and almost creamy, whereas the outside is crunchy as we love it !

Now, the recipe chef !

Meringue

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Serves: 30 pces Difficulty: easy Price: $
Cooking Time: 1 hour 15 min

Ingredients

  • 3 egg whites (approx 100 g)
  • 100 g granulated sugar
  • 100 g iced sugar

Instructions

1

Pre-heat your oven at 120 degrees.

2

Pour your egg whites (at room temperature) in your foodprocessor.

3

Take the whip and start your foodprocessor at speed 4 (on a scale from 1 to 6).

4

When the whites start to be foamy, add little by little the 2 types of sugar (in 3 or 4 times).

5

Keep on whipping for 5 minutes until you get a compact mixture.

6

Use a piping bag and nozzle (or a spoon) to make your meringues and place them on a silicon baking mat or a sheet of baking paper.

7

Bake for 15 minutes.

8

After 15 minutes, turn off the oven and leave the meringues inside for another 15 minutes (do not open the oven ...).

9

Turn on the oven again and bake the meringues for 15 minutes at 120 degrees.

10

After 15 minutes, turn off the oven and leave the meringues inside for another 15 minutes.

11

Remove the meringues form the oven, let them cool down for 3-4 minutes before taking them from the sheet.

Notes

It is important to keep the right balance of weights : take as much granulated sugar and iced sugar as egg whites. You can add food coloring to get colored meringues.

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18 Comments

  • Reply
    m de mallmann
    Thursday July 5th, 2018 at 11:24 PM

    j’ai pourtant suivi vos conseils à la lettre mais mes meringues sont ternes … première fois que ça m’arrive ??? Qu’ai je pu rater ? Merci !!!

    • Reply
      Emma
      Friday July 6th, 2018 at 08:20 AM

      Bonjour Marie,
      C’est difficile de répondre sans les voir. Mais je dirai un four trop chaud. D’un four à l’autre, il est souvent nécessaire d’ajuster le 10 degrés. Essayez avec 10 degrés de moins la prochaine fois.
      Belle journée !

  • Reply
    Juliette
    Sunday March 10th, 2019 at 12:25 AM

    Meringues réussies ! 1000 mercis pour ces blancs qui ne seront donc pas perdus !

    • Reply
      Emma
      Sunday March 10th, 2019 at 08:02 AM

      Génial !! Ça me fait bien plaisir Juliette ! Bon dimanche 😉

    • Reply
      Marie-Laure
      Tuesday December 24th, 2019 at 03:13 PM

      Recette parfaite pour Noël! Merci Emmanuelle ! Joyeux Noël à vous et à votre famille

      • Reply
        Emma
        Wednesday December 25th, 2019 at 08:43 AM

        Merci beaucoup Marie-Laure ! Un très joyeux Noël à vous aussi !

  • Reply
    Virginie
    Saturday January 4th, 2020 at 01:53 PM

    Merci pour cette recette, je réussis enfin mes meringues, mes enfants sont ravis !!! Je garde précieusement.

    • Reply
      Emma
      Saturday January 4th, 2020 at 05:01 PM

      Super !! Ça me fait plaisir !!

  • Reply
    Bénédicte Roussel
    Tuesday February 4th, 2020 at 10:24 AM

    Bonjour
    J’ai réalisé vos meringues ce week-end. C’est la 1ère fois que j’en faisais et j’ai été agréablement surprise du résultat ! Elles étaient très légères et pas “collantes “. Merci beaucoup pour cette recette.

    • Reply
      Emma
      Tuesday February 4th, 2020 at 04:52 PM

      J’en suis ravie Bénédicte !!!

  • Reply
    Sophie
    Wednesday March 25th, 2020 at 04:59 PM

    Bonjour Emma, merci pour cette recette, peut-on faire des grosses meringues plutôt que des petites et si oui que conseilles-tu comme temps de cuisson? Merci infiniment et belle journée

    • Reply
      Emma
      Wednesday March 25th, 2020 at 05:36 PM

      Bonjour Sophie,
      Oui tu peux faire des meringues de la taille que tu veux. Si tu fais des grosses, allonge le temps de cuisson de 20 minutes environ. 😉

      • Reply
        sophie
        Wednesday March 25th, 2020 at 07:09 PM

        Merci de ta réponse. Cpdt je ne suis pas très douée en cuisine et je ne sais pas comment interpréter ta réponse….les deux fois où tu dis de faire cuire 15 mn à 120° je fais 20 mn ou je fais 15+20?…..désolée de ma question idiote mais comme la cuisson est technique avec plusieurs étapes je suis un peu perdue…merci bcp.

        • Reply
          Emma
          Wednesday March 25th, 2020 at 08:20 PM

          ah pardon !! 😉 mets 1h20 à 100 degrés sans éteindre et rallumer 😉

  • Reply
    Anne-Claire
    Friday April 17th, 2020 at 10:46 PM

    Bonjour Emma, merci pour toutes vos recettes que le confinement me permet de découvrir. Pour la première fois je me suis lancée dans la réalisation de meringues. Mais le résultat est beaucoup moins beau que le vôtre. J’ai pourtant utilisé une poche à douille mais elles se sont étalées. Trop liquide?

    • Reply
      Emma
      Saturday April 18th, 2020 at 10:52 AM

      Alors il faut fouetter plus, et éviter de faire ça au TM si vous en avez un. Fouet électrique ou robot pâtissier …

  • Reply
    Charlotte
    Saturday January 16th, 2021 at 05:14 PM

    Bonjour Emmanuelle
    Les meringues se conservent elles bien? Si je les fais aujourd’hui pour demain, pas de risque qu’elles se ramollissent ou autre?
    Merci pour tes conseils et tes recettes
    Bon après midi

    • Reply
      Emma
      Sunday January 17th, 2021 at 04:03 PM

      non pas de souci … désolée pour cette réponse tardive … 😉

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