Gastronomy/ Sweet Snacks/ Breakfast

Sugar Brioche by Cedric Grolet

Hello my lovelies !

I will be sharing today an amazing brioche recipe by the famous Chef Cedric Grolet. Be ready to be stunned, smooth, moist, buttery … This brioche feels like little bits of heaven.

Let’s make sugar brioche by Cedric Grolet !

The recipe, Chef !

Sugar Brioche by Cedric Grolet

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Serves: 2 pces Difficulty: Medium Price: $
Prep Time: 20 min + 4,5 heures Cooking Time: 20 min

Ingredients

  • 350 g flour
  • 2 teaspoons salt
  • 40 g sugar
  • 3 large eggs
  • 50 g milk
  • 6 g instant yeast or 13 g fresh yeast
  • 165 g butter at room temperature
  • 50 g salted butter (or regular)
  • 40 g sugar

Instructions

1

Heat the milk until lukewarm, add the yeast. Mix.

2

Pour the flour, salt, 40 sugar and 3 eggs in your food processor bowl.

3

Start kneading at low speed (2 on a scale from 1 to 6) and add the milk.

4

Knead for 7 to 8 minutes.

5

Add the 165 g butter cut in pices and knead 7 to 8 more minutes while icnreasing to speed 4.

6

Cover with a humid linen and let rise.

7

After 2 hours, make two doughs, shape them in flat discs and place them in 2 buttered pastry rings.

8

Let rise for 2 hours and 30 minutes.

9

After this time, preheat your oven at 170 C / 340 F degrees.

10

Make deep finger holes in your brioches and place a cube of butter in each hole.

11

Spread sugar.

12

bake for 20 minutes.

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9 Comments

  • Reply
    LadyMilonguera
    Wednesday January 20th, 2021 at 03:24 PM

    Comme tu me fais envie avec cette belle tarte au sucre !!!

    • Reply
      Emma
      Wednesday January 20th, 2021 at 04:06 PM

      c’est le but !! 😉 Merci ma belle !!

  • Reply
    Armenjon
    Wednesday January 20th, 2021 at 06:30 PM

    Bonsoir Emma,
    Vous pensez que je peux faire cette recette au thermomix ? Je n’ai pas de robot avec crochet et à la main je ne le sens pas du tout ! ?
    Ça a l’air trop bon ! ?
    Merci pour votre réponse et bonne soirée !
    Delphine

    • Reply
      Emma
      Wednesday January 20th, 2021 at 07:51 PM

      Oui Delphine, ça doit aller avec le mode pétrin 😉

  • Reply
    GAB
    Wednesday January 20th, 2021 at 06:47 PM

    Bonsoir,
    Recette très tentante !
    Question : la dimension du moule correspond aux dimensions intérieures ou extérieures ?
    Je m’y attelle dès ce week-end ?

    Bonne soirée

    • Reply
      Emma
      Wednesday January 20th, 2021 at 07:51 PM

      c’est la dimension interne mais on n’est pas au millimètre près 😉

  • Reply
    Fanny
    Wednesday January 20th, 2021 at 07:01 PM

    Bonjour,
    Si je n’ai qu’un seul cercle est ce que je peux faire la 2eme pousse de la première partie de la pâte et laisser l’autre moitié au frigo pour effectuer le reste de la recette le lendemain svp ?

    • Reply
      Emma
      Wednesday January 20th, 2021 at 07:52 PM

      Bonsoir Fanny, je n’ai pas encore essayer. La pâte se tient bien, vous pouvez essayer sans cercle, ça devrait être ok 🙂

  • Reply
    GAB
    Thursday January 21st, 2021 at 06:31 PM

    Bonsoir Emma

    Merci beaucoup pour votre réponse pour les dimensions du moule.
    Je teste dès ce week-end !

    Bonne soirée

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