Basics/ Desserts

Lemon Curd

Hi everyone !

I’m sharing with you today one of the basics of French pastry : the lemon curd. Not too sweet, with a good acidity, this lemon curd will be part of the perfect dessert after a good meal.

The lemon curd can be used in many ways. To mention just a few: of course in a good lemon pie with meringue, or in a lemon mousse, in little jars with Speculoos or ginger bread, inside choux or eclairs. Yummy!!

With your Thermomix or simply with a sauce pan, I suggest not to wait any longer… The recipe, Chef!

Lemon Curd

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Serves: 0,5 l Difficulty: Medium Price: $
Cooking Time: 15 min

Ingredients

  • 3 lemons
  • 60 g butter
  • 2 eggs
  • 1 egg yolk
  • 150 g sugar
  • 1 sheet of food gelatine (optional)

Instructions

1

Place the gelatine sheet in cold water.

2

Squeeze the lemons and keep the zests.

3

If you have a Thermomix go to bullet point 7.

4

In your sauce pan, put the lemon juice, the lemon zests, the sugar and butter. Cook 3 minutes at medium heat (3 on a scale of 1 to 6) and whip gently.

5

Add the 2 eggs and the egg yolk and cook at higher heat (4 on a scale of 1 to 6) and whip more vigorously for 2 minutes. Your lemon curd should get thicker.

6

Remove form the heat and go to bullet point 9.

7

In the bowl, put the lemon juice, the lemon zests, the sugar and butter. Set 2 minutes at 60°C speed 4.

8

Add the 2 eggs and the egg yolk. Set 1 minute 30 sec at 80°C speed 5.

9

Pour the lemon curd through a strainer to remove the solid parts.

10

Add the gelatin sheet (that you will have quickly dried with a paper towel). Whip a few seconds.

11

Let your lemon curd cool down.

Notes

Sometimes, my lemon curd is a little bit more liquid when I have more juicy lemons. In this case, cook le lemon curd a little bit longer while whipping.

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12 Comments

  • Reply
    Nadine
    Sunday November 12th, 2017 at 02:22 PM

    Bonjour,
    1 feuille de gélatine, c’est le petit format classique (mais qui je crois sont des demies feuilles) ou en faut-il 2 ? cela correspond à combien de grammes ?

    • Reply
      Emma
      Sunday November 12th, 2017 at 04:20 PM

      Ce sont des feuilles de 2 grammes. 😉

  • Reply
    busch
    Tuesday July 3rd, 2018 at 11:43 PM

    bonjour,
    je souhaite preparé ma creme la veille. est ce possible ? je la prepare, la mets au frigo, et le lendemain dans une poche a douille. mais la creme sera peut etre trop prise ????
    merci pour votre reponse

    • Reply
      Emma
      Wednesday July 4th, 2018 at 07:16 AM

      Bonjour Christelle
      Oui c’est possible. Je recommande de la filmer au contact pour éviter la formation d’un croute. Après, comment voulez-vous l’utiliser ? Vous parlez de poche à douille … Éventuellement, pour lui redonner une texture bien lisse, vous pouvez la passer au fouet quelques instants.
      Bonne pâtisserie !

  • Reply
    Sabine
    Monday November 12th, 2018 at 01:36 PM

    Bonjour,
    je suis tenté pour utiliser votre recette pour un number cake, et ce que les quantités vont suffir pour un chiffre?
    pensez-vous que je peux pocher la crème sur chaque pâte la veille et les assembler le jour j avec la déco?

    • Reply
      Emma
      Monday November 12th, 2018 at 07:28 PM

      Bonjour Sabine
      Alors pour un number cake je vous recommande plutôt la recette de Cyril Lignac, également dispo ici sur le blog. Elle sera plus ferme et permettra une meilleure tenue de votre number cake. Sinon, augmentez la dose de gélatine pour avoir une bonne texture. Vous pouvez faire le montage complet la veille et faire la déco le jour j. Ce sera très bon !

  • Reply
    Clémence
    Friday December 21st, 2018 at 01:40 PM

    Bonjour. Combien de temps se garde la crème au citron au frigo? Merci.

    • Reply
      Emma
      Friday December 21st, 2018 at 02:55 PM

      Bonjour Clémence, elle se conserve facilement 3-4 jours. Bonne journée !

  • Reply
    Audrey
    Tuesday January 29th, 2019 at 11:56 AM

    Bonjour j aimerai réaliser une crème framboise, puis je remplacer le jus de citron par du coulis de framboises ?

    • Reply
      Emma
      Tuesday January 29th, 2019 at 12:55 PM

      Bonjour Audrey,
      Ça doit pouvoir se faire (je n’ai jamais tenté mas je ne vois pas de point bloquant). Vous me direz ce que ça donne ? 😉

  • Reply
    Marie
    Saturday May 9th, 2020 at 03:25 PM

    Bonjour Emmanuelle, je voulais me servir de votre crème pour faire une mousse pour demain: à votre avis combien de blancs d’œufs en neige faut il y ajouter? Merci beaucoup pour vos “trucs” de chef 😉

    • Reply
      Emma
      Saturday May 9th, 2020 at 05:47 PM

      Bonjour Marie,
      Vous pouvez monter 5 blancs et ensuite ajouter au fur et à mesure, quitte à en avoir un peu trop fait.

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