Gastronomi/ Meat & Fish

Veal Stew (Blanquette)

Okay, okay, I know what you’re going to say : weather is still nice, is it really necessary to go for autumn recipes?? And I answer yes!! Fall is coming!! It’s time to go back to basics: let’s cook a veal stew, a French veal blanquette! It’s the perfect traditional dish, best comfortfood ever, the veal stew is also very popular among the great French Chefs favorite recipes.

Alain Ducasse has his own gastronomic version at Restaurant Allard in Paris. But it’s no time to fly to the moon…

Let’s keep it simple, good and tasty, the perfect family dish.

This dish is for me the perfect Sunday meal, tasty, with fresh, seasonal and healthy products. You will need around 2 hours to cook it. In the end, you will get a smooth and creamy sauce and meat that will melt in your mouth. You are so going to enjoy it!

It is also one of the most famous French gastronomy meals. If you know veal blanquette, beef Burgundy style and foie gras, you know almost everything about French food!

Serve it with rice or tagliatelle and a glass of White Pinot.

Now, the veal stew is yours ! The recipe, Chef !

Veal Stew - Blanquette

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Serves: 8 Difficulty: Medium Price: $$
Cooking Time: 2 hours

Ingredients

  • 4 carrots
  • 1 leek
  • 1 big onion
  • 100 g celery
  • 250 g canned Paris mushrooms
  • 1,6 kg veal
  • 2 garlic cloves
  • Thyme
  • 2-3 leaves of laurel
  • 1,5 dl cream
  • 2 egg yolks
  • 70 g flour
  • 70 g butter
  • Salt
  • Pepper

Instructions

1

Peel and cut the carrots, leek, onion and celery in pieces of 2 by 2 cm.

2

Cut the veal in 2 inches cubes (make sure to remove the fat).

3

Set the meat in a pan and cover with cold water.

4

Boil for 5 minutes, remove the foam during that time.

5

After 5 minutes, rince the meat pieces, put them back in the empty pan. Cover again with cold water.

6

Add the vegetables, thyme, laurel and garlic.

7

Boil. When it's boiling, lower the heat and cook gently for 40 to 45 minutes.

8

In a saucepan, melt at low/medium heat the butter, add the flour and cook for 2 minutes.

9

Remove the broth from your pan.

10

Add it, little by little, to the butter/flour, boil and cook for 10 minutes (keep whipping).

11

Remove form the heat, add the cream and egg yolks. Add salt and pepper.

12

Pour the sauce on the meat and veggies. Serve.

Notes

Most of the time, I use canned mushrooms, you can cook the recipe with fresh ones as well.

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16 Comments

  • Reply
    Daudré
    Tuesday November 13th, 2018 at 01:01 PM

    Bonjour
    45 minutes de cuisson est-ce vraiment suffisant. Cela me semble très peu.
    Vous confirmez la durée de cuisson?
    Merci par avance.

    • Reply
      Emma
      Tuesday November 13th, 2018 at 05:39 PM

      Bonjour, c’est suffisant mais pas limitatif. Plus c’est cuit (à feu doux) meilleur c’est !

  • Reply
    Fabinou
    Thursday November 15th, 2018 at 10:29 PM

    Bonjour
    J’ai préparé votre recette pour un dîner entre amis. Ils m’ont dit ne jamais avoir dégusté une blanquette aussi bonne; ils sont sans doute bien élevés :-))
    Non mais franchement c’était excellent et nous nous sommes vraiment régalés. Je referai cette recette sans hésiter.
    Je tenais à vous remercier pour le partage.

    • Reply
      Emma
      Thursday November 15th, 2018 at 10:45 PM

      Fabienne, je lis ce message ce soir avant de me coucher et sincèrement, j’y vais avec le sourire !!! Merci mille fois de me faire confiance et merci pour votre gentillesse. Belle soirée !

  • Reply
    Marie Laure
    Monday December 3rd, 2018 at 04:17 PM

    Un délice! J ai laissé mijoter 1h30 tranquillement. On s est régalé.

    • Reply
      Emma
      Monday December 3rd, 2018 at 06:56 PM

      Génial !! Les bons plats mijotés, y’a que ça de vrai !! 🙂

  • Reply
    Tiphaine Toquin
    Saturday December 22nd, 2018 at 08:48 AM

    Bonjour !
    Pensez vous que l’on puisse la faire la veille ? Quand conseillez-vous de m’arreter et dois-je laisser la viande dans le jus dans la cocotte, ou mettre au frigo ?
    merci et bonnes fetes qui seront chez vous délicieuses…

    • Reply
      Emma
      Saturday December 22nd, 2018 at 12:13 PM

      Bonjour Tiphaine,
      C’est encore meilleur réchauffé !! Vous gardez tout ensemble dans la cocotte ou dans un récipient et le lendemain vous réchauffez à feu doux. Belles fêtes !

  • Reply
    Florence
    Sunday January 27th, 2019 at 08:59 AM

    Super recette, merci Emmanuelle.
    Comme fait ma maman, j’ajoute un filet de citron dans la sauce…trop bon !
    Mille mercis pour ce blog et pour vos conseils qui donnent tellement envie de se lancer.
    Bon dimanche

    • Reply
      Emma
      Sunday January 27th, 2019 at 10:14 AM

      J’en suis ravie Florence !!! C’est le meilleur compliment ça !! Très bon dimanche !!

  • Reply
    Marie-Laure
    Monday March 18th, 2019 at 03:21 PM

    L’équilibre entre les différents ingrédients est parfait.
    J’ai tout cuit et laissé mijoté la veille et le jour J plus qu’à faire la sauce.
    Une fois de plus, merci Emmanuelle.

    • Reply
      Emma
      Tuesday March 19th, 2019 at 07:22 AM

      Merci pour ce retour Marie-Laure ! Un plat familial comme on les aime !

  • Reply
    Diane Lemarchand
    Saturday February 8th, 2020 at 09:10 AM

    Bonjour Emma,
    Vos recettes sucrées m’accompagnent au quotidien mais ça faisait longtemps que je n’en avais pas fait une salée. C’est parti pour la blanquette.
    Vous cuisez à couvert ou pas? En mode cocotte minute ou juste avec couvercle posé?
    Mon boucher m’a dit 2h de cuisson.
    Merci pour vos conseils et bon week-end!!

    • Reply
      Emma
      Saturday February 8th, 2020 at 09:39 AM

      Hello Diane !
      Alors je cuis à découvert, pas de cocotte minute. Oui 2 heures de cuisson ou plus ! Je cuis de préférence à feu doux pour avoir une viande bien tendre 😉
      Bon weekend !!

      • Reply
        Diane Lemarchand
        Saturday February 8th, 2020 at 10:01 AM

        Merci Emma!! Je sens que ça va être une vraie régalade!! As always with you

        • Reply
          Emma
          Saturday February 8th, 2020 at 02:00 PM

          merciiiiii !!

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