Basics/ Desserts

Vanilla Custard

If there had to be only one basic pastry recipe, it would surely be the vanilla custard recipe.

Today, I will introduce the one from Chef Philippe Conticini. It is not that different from the ones you can easily find on blogs or pastry books, but with this one you get the little details that make it an amazing vanilla custard.

And I will give you the little details.

No need to talk more, the recipe, Chef!

Vanilla Custard

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Serves: 550 g Difficulty: Easy Price: $
Cooking Time: 25 min

Ingredients

  • 1/2 l milk
  • 4 egg yolks or 80 g
  • 40 g sugar
  • 45 g flour
  • 1/2 vanilla pod (or vanilla powder)

Instructions

1

Pour the milk in a saucepan with the vanilla pod cut in half.

2

Boil and remove immediately from the heat. Set aside for 15 minutes.

3

During that time, whip the egg yolks with the sugar until it gets white.

4

Then add the flour and whip again.

5

Remove the vanilla pod from the milk. Pour half of the milk on your mixture and mix. Pour the other half, mix again.

6

Pour the whole mixture in your saucepan and boil for 2 minutes while whipping with energy (otherwise your cream will cook too much at some point). (I do that at medium heat)

7

When the cream has the right consistency, pour it in a plate and cover with a clingfilm to avoid having a thick crust.

Notes

For a delicate taste, I recommend a high quality vanilla.

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9 Comments

  • Reply
    Gwen
    Wednesday January 8th, 2020 at 03:36 PM

    Bonjour,
    Une fois la crème filmée, doit-on la mettre au frais ?
    Pour l’utiliser dans une galette, faut-il attendre qu’elle soit refroidie ?
    Merci beaucoup pour vos réponses 🙂

    • Reply
      Emma
      Wednesday January 8th, 2020 at 03:58 PM

      Oui il faut filmer pour éviter la formation d’une couche épaisse sur le dessus. Pour la galette, c’est mieux d’attendre que la crème soit à température ambiante. 😉 Bonne pâtisserie !

  • Reply
    Prjevalski
    Tuesday January 5th, 2021 at 12:22 PM

    Bonjour,
    J’aimerais me lancer dans la confection de votre galette ?.
    Deux questions:
    – Puis je faire la frangipane la veille et faire le montage sur la pâte feuilletée le demain?
    – N’ayant pas de robot pâtissier , je n’ai pas « la feuille ». Puis je utiliser mon batteur électrique ou est ce trop fort pour la crème ?
    Merci beaucoup par avance !!

    • Reply
      Prjevalski
      Tuesday January 5th, 2021 at 12:23 PM

      Excusez moi je n’ai pas mis mon commentaire sous la bonne recette ?

      • Reply
        Emma
        Tuesday January 5th, 2021 at 02:49 PM

        pas de souci 🙂

    • Reply
      Emma
      Tuesday January 5th, 2021 at 02:49 PM

      Oui vous pouvez la faire la veille mais pas plus. Vous filmerez bien au contact pour éviter la formation d’une “croûte”. Et oui pour le batteur ! 😉

      • Reply
        Prjevalski
        Tuesday January 5th, 2021 at 09:43 PM

        Merci!!! ?

      • Reply
        Prjevalski
        Tuesday January 5th, 2021 at 09:43 PM

        Merci!!! ?

        • Reply
          Emma
          Tuesday January 5th, 2021 at 10:12 PM

          avec plaisir !

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