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The Chocolate Mousse

Back on the blog with chocolate !!

That’s true … I needed some time to get my mind straight after my amazing pastry class last Wednesday with the best of the bests, the master among masters, Mr Philippe Conticini ! I hope to deliver a full debrief within next week with tips, photos and videos !!

So, to help you be patient and wait, and also to help you prepare the coming weekend and all you’ll have to put on your table, let’s dive into sweetness, smoothness, texture and density of chocolate with an amazing chocolate mousse !

So far, I always baked recipes that you can find on the back of your chocolate bars. With my own touch of course … Most of the times, those recipes are very easy and simple, but not light enough. The thing is that very often they ask you to put as many eggs yolks as whites and that’s why your mousse can be too fat or compact. I never followed this instruction and I always put one or two egg yolks less that what was suggested. The egg yolk is very rich : 16% proteins and 32% fat. You get it now …

Today’s recipe deals pretty much with this issue since you will need only 2 egg yolks for 8 whites. You will have a very light mousse, offering a pure pleasure and an incredible emotion !

You know me now, this recipe is taken from the book “Sensations” of Philippe Conticini that I strongly recommend, though I’m don’t know if you can find it in English … Otherwise you’re stuck with what I’ll share with you here !! Main thing in this cookbook, besides stunning recipes, the pleasure of sharing that is so important to the Chef.

Well, now if you’re not convinced, what can I say ?

So now, enough talking, let’s go to your kitchen !

Chocolate mousse

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Serves: 8 Difficulty: Easy Price: $
Cooking Time: 3 hrs 30 min

Ingredients

  • 200 g dark chocolate
  • 80 g butter
  • 50 g sugar
  • 8 egg whites (approx 240 g)
  • 2 egg yolks (approx 40 g)

Instructions

1

Whip the egg whites with the sugar until you get a foamy mixture.

2

Melt gently the chocolate and butter in a double boiler.

3

Then put the egg yolks in a large bowl. Add 1/4 of the chocolate/butter slightly cooled down. Blend.

4

Repeat with the second quarter of chocolate/butter. Then with the third.

5

Gently add 2 tablespoons of whisked egg whites and whip until you have an homogeneous mixture.

6

Add the last quarter of chocolate/butter.

7

With a spatula, mix the rest of the whisked white eggs (add 1/3 and mix, then 1/3 and 1/3).

8

Pour the mixture in a large bowl or in individual ones.

9

Set aside in your fridge for at least 3 hours before enjoying your dessert.

Notes

Nothing to add on this one. It's just pure chocolate pleasure !

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18 Comments

  • Reply
    CatAnimaLove
    Monday May 8th, 2017 at 06:43 PM

    Merci !
    Depuis 22 ans on me disait que ta mousse au chocolat était la meilleure du monde. Ayant épousé un esthète de la mousse au chocolat, je vais enfin connaître ce secret qui la rendait si fameuse

    • Reply
      Emma
      Monday May 8th, 2017 at 10:28 PM

      C’est super sympa !! Tu ne devrais pas être déçue ! Cette recette est encore meilleure que celle que je faisais, hier, enfin avant-hier … 🙂

  • Reply
    CatAnimaLove
    Monday May 15th, 2017 at 08:07 PM

    Recette essayée : ” texture parfaite ” dixit l’esthète .
    Un conseil : bien écouter la recommandation du Chef sur les blancs en neige. C’est la touche secrète qui engendre le chef d’œuvre

    • Reply
      Emma
      Monday May 15th, 2017 at 08:52 PM

      Touché coulé ! Merci pour ce commentaire si plaisant à lire ! Ravie que le résultat ait été à la hauteur des attentes !!

  • Reply
    Claire
    Tuesday September 11th, 2018 at 12:58 PM

    Bonjour ! Pensez vous que je peux la préparer à l’avance et congeler cette jolie mousse ?

    • Reply
      Emma
      Tuesday September 11th, 2018 at 02:17 PM

      Bonjour Claire, je n’ai jamais essayé mais je pense que ça peut se faire, avec une décongélation au réfrigérateur. Vous risquez juste d’avoir une texture un peu épaisse en surface, sauf si vous filmez au contact. Bonne journée !

  • Reply
    elisabeth
    Monday November 26th, 2018 at 01:59 PM

    Bonjour, avant que je ne me lance… monter en neige les blancs et le sucre en même temps… ça monte vraiment ?

    • Reply
      Emma
      Monday November 26th, 2018 at 02:37 PM

      oui sans souci ! sinon je ne le proposerai pas 😉 par contre je conseille de le faire au batteur ou au robot 🙂

    • Reply
      Epinette
      Wednesday March 11th, 2020 at 03:24 PM

      Bonjour , j’adore cette recette, la mousse est très aérienne toute la famille l’adore.
      J’ai juste un souci c’est que par moment lors du mélange blanc chocolat, mon chocolat fait de petit morceau .
      Auriez vous une solution ?
      Merci beaucoup

      • Reply
        Emma
        Wednesday March 11th, 2020 at 03:29 PM

        Merci pour ce message ! Alors, pour le mélange avec les blancs, je commence avec une petite quantité de blancs, je mélange vivement au fouet pour détendre le chocolat, puis je procède en 3 fois avec une spatule de façon plus délicate. 🙂

  • Reply
    Marie Laure
    Tuesday February 26th, 2019 at 09:33 PM

    Recette testée et validée à la maison ! La texture est très agréable.

    • Reply
      Emma
      Thursday February 28th, 2019 at 08:51 AM

      Merci beaucoup Marie-Laure !!

  • Reply
    Anaïs
    Thursday March 12th, 2020 at 05:54 PM

    Bonjour ! J’ai fait cette mousse pour le dessert et toute la famille a adorer !
    Elle est vraiment très aérienne et délicieuse . À refaire !

    • Reply
      Emma
      Thursday March 12th, 2020 at 09:16 PM

      Super !! J’en suis ravie !! Je l’adore cette recette !!

  • Reply
    Nelly
    Thursday April 9th, 2020 at 05:28 PM

    Bonjour ! Mousse légère et trop trop bonne merci ! Je garde cette recette pour en refaire.

    • Reply
      Emma
      Friday April 10th, 2020 at 07:33 AM

      J’en suis ravie Nelly ! Bon weekend pascal !

  • Reply
    Camille
    Wednesday November 18th, 2020 at 07:33 PM

    Mais que faire avec tous les jaunes restants ? ?
    Merci pour le conseil et la super recette

    • Reply
      Emma
      Wednesday November 18th, 2020 at 09:20 PM

      Il y a plusieurs idées mais des palets bretons sont toujours très appréciés 🙂

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