Basics

Express Puff Pastry

Hello my lovelies!

Today I’m back with one the the most famous French pastries: the puff pastry. It’s know to be long and sometimes tricky to make, this is why I’m sharing here my express puff pastry recipe. 10 minutes tops to get a delicious homemade puff pastry, isn’t that great or what??

Let’s see the recipe, Chef!

Express Puff Pastry

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars ( Vote !)
Loading...
pâtisserie française
Serves: 500 g Difficulty: Easy Price: $
Prep Time: 10 min

Ingredients

  • 200 g flour
  • 200 g very cold butter
  • 2 g salt (1/2 tsp)
  • 100 g very cold water

Instructions

1

Place the flour, butter cut in cubes and salt in your food processor bowl.

2

Start whisking at low speed (2 on a scale from 1 to 6) and pour the water.

3

Keep on whisking until the flour is combined with water, you still need to have large cubes of butter.

4

Place the pastry on a floured work plan.

5

Spread the pastry with your rolling pin and make a rectangle (15 cm by 45 cm).

6

Fold the right third of the pastry, then the left third. You should have a square.

7

Make a quarter turn. Make a rectangle (15 cm by 45 cm). Fold the right third of the pastry, then the left third.

8

Start again twice.

9

Your puff pastry is ready to be used!

You Might Also Like

14 Comments

  • Reply
    lebrun sophie
    Wednesday October 20th, 2021 at 09:21 PM

    Super recette ! très facile en effet, et très rapide ! merci beaucoup pour votre partage.

    • Reply
      Emma
      Wednesday October 20th, 2021 at 10:21 PM

      merci beaucoup Sophie !!

  • Reply
    Christine
    Monday November 8th, 2021 at 10:18 AM

    Et si on l’utilise pour la galette des rois, c’est vraiment pas bon ? Parce que moi, cette recette m’arrangerait bien ?

    • Reply
      Emma
      Monday November 8th, 2021 at 10:48 AM

      Si ça ira aussi 😉

  • Reply
    Celine de Pompignan
    Friday December 17th, 2021 at 02:48 PM

    Bonjour,
    Les quantités me semblent grandes… Cela correspond à 2 pâtes du commerce?
    Merci

    • Reply
      Emma
      Friday December 17th, 2021 at 02:54 PM

      Oui en effet, vous ferez 2 belles tartes

  • Reply
    Thatsany
    Thursday January 6th, 2022 at 01:25 PM

    Merci Emma de simplifier les choses et notre vie ! Et hop, ma première pâte feuilletée pour une belle galette !

    • Reply
      Emma
      Thursday January 6th, 2022 at 03:08 PM

      yessss ! ça me fait trop plaisir !

  • Reply
    Gwenn
    Sunday January 9th, 2022 at 10:53 AM

    Merci ppur cette super recette!
    Essayée et adoptée, me voilà réconciliée avec la pâte feuilletée maison ?

    • Reply
      Emma
      Sunday January 9th, 2022 at 12:33 PM

      ça me fait super plaisir !!

  • Reply
    Adélaïde
    Tuesday January 18th, 2022 at 10:47 AM

    Merci pour cette recette ! Est-ce que la pâte peut-être congelée ?

    • Reply
      Emma
      Tuesday January 18th, 2022 at 10:59 AM

      oui bien sûr ! 😉

  • Reply
    Lesaunier
    Sunday May 29th, 2022 at 07:22 PM

    Bonsoir Emmanuelle, je viens de me lancer dans la pâte feuilletée minute et, étant tout à fait novice, je reste perplexe….pour mettre la pâte à la taille du moule, comment l’étaler sans l’écraser ?
    Merci !

    • Reply
      Emma
      Sunday May 29th, 2022 at 07:59 PM

      Bonsoir, vous l’étalez comme toute autre pâte. Vous la mettez dans votre moule et vous enlevez l’excédent de pâte avec un couteau. Belle soirée !

    Leave a Reply