Desserts/ Fruits/ Sweet Snacks

Hazelnut, Raspberries and Macarpone Cake

Hello my lovelies!

So when I find something that really works, well… I tend to keep making it over and over!! 😉 Do you see me coming here??

Let’s cut it short, please welcome my hazelnut, raspberries and mascarpone cake!!

I’m such a huge fan of my apple and mascarpone cake… So I thought that it would be a shame not to try to adjust the recipe with other fruits or other batters…

As far as fruits are concerned, let’s forget about the apples and switch to raspberries. As far as batter is concerned, let’s make a hazelnut version. The combination of both is just amazing!

Sweet but not too much, a little bit of acidity with the raspberries and smoothness with the hazelnut powder. And the sides of the cake just slightly crunchy as I like … Honestly, it’s divine!

I even think that I could have added a few tablespoons of raspberry sauce … Next time, that’s for sure!!

Today’s version is perfect for a 18 cm diameter mold. If you want to make a 26 cm diameter cake, just keep in mind to double the quantities of the several ingredients (and add 10 minutes or so to the baking time). I really wonder why I made a small cake though… 😉

As a dessert, for your teatime, or even for your breakfast, you will love this cake!

As for the apple and mascarpone cake or its chocolate version, this cake is ready in just a few minutes. The hardest part of the recipe will be to wait for the cake to be baked and then cooled down!

The utensils:

My Zenker mixing bowl by Fackelmann France and my professional whisk by De Buyer

Or my kMix by kenwood

My 18 cm diameter Zenker cake mold by Fackelmann.

(Presentation: Modulo cake stand by Degrenne)

Let’s do this!

The recipe, Chef!

Hazelnut, Raspberries and Macarpone Cake

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Serves: 4-5 Difficulty: Super easy Price: $
Cooking Time: 40 min

Ingredients

  • 2 eggs
  • 75 g sugar
  • 125 g mascarpone
  • 65 g flour
  • 35 g hazelnut powder
  • 8 g baking powder
  • 125 g fresh raspberries
  • 1 tablespoon brown sugar
  • 1 teaspoon icing sugar
  • Butter for the mold

Instructions

1

Preheat your oven at 170 degrees.

2

Beat the eggs and add 75 g sugar.

3

When the mixture gets foamy, add the mascarpone.

4

Add the flour, the hazelnut powder and baking powder.

5

Pour half of the batter in your buttered mold.

6

Place the raspberries cut in halves. Cover with the remaining batter.

7

Spread with brown sugar.

8

Bake 30-35 minutes.

9

Once baked, wait at least 20 minutes before spreading icing sugar.

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16 Comments

  • Reply
    Priscille
    Thursday March 28th, 2019 at 10:30 PM

    Génial merci infiniment !!????
    Je crois que je vais tester pistaches framboises c’est un mélange que j’adore

    • Reply
      Emma
      Friday March 29th, 2019 at 11:45 AM

      Mais de rien !! Vous me direz ce que ça donne avec la pistache ? Bon weekend Priscille !

      • Reply
        Priscille
        Tuesday April 2nd, 2019 at 11:21 AM

        c’était hyper bon… j’avais mis aussi bien des pistaches en poudre (35g) et une càs de pâte à pistaches, c’était bien parfumé et le mélange est délicieux… MERCI pour ce gâteau

        • Reply
          Emma
          Tuesday April 2nd, 2019 at 11:46 AM

          Génial Priscille !! Merci pour cette version !

  • Reply
    Muriel
    Saturday April 6th, 2019 at 09:57 AM

    Comment tu ajouterais le coulis de framboise ?

    • Reply
      Emma
      Saturday April 6th, 2019 at 10:00 AM

      Juste au moment de servir, sur la tranche. Bon weekend Muriel ! 😉

  • Reply
    AMELIE
    Sunday April 7th, 2019 at 07:36 PM

    Tentant ce gâteau ! Quelle alternative pour remplacer le mascarpone en cas de frigo vide ? Merci !

    • Reply
      Emma
      Monday April 8th, 2019 at 10:53 AM

      Bonjour Amélie, prenez un mélange crème Philadelphia par exemple 😉

  • Reply
    Céline75
    Monday April 29th, 2019 at 10:54 AM

    J’ai réalisé ce gâteau ce week-end et c’était un délice, tout comme les autres variations sur le même thème !
    Je l’ai fait avec des amandes à la place des noisettes, et le goût en est du coup assez discret, moins affirmé par rapport aux noisettes j’imagine. La prochaine fois je tenterai la noisette qui doit être délicieuse aussi.
    J’ai doublé la recette et fait cuire 10 min de plus et c’était parfait. Je me suis aussi dispensée de couper les framboises en deux, la quantité suffisait pour bien recouvrir toute la surface.
    Merci beaucoup pour toutes ces recettes et variations inspirantes !
    A quand le tome 4 ?? ;o)

    • Reply
      Emma
      Monday April 29th, 2019 at 01:46 PM

      Oh merci Céline !! C’est super gentil !! Alors le tome 4, on va y travailler !! 😉 Très belle journée !!

  • Reply
    Geneviève Hilairet
    Monday July 1st, 2019 at 03:22 PM

    top du top je conseille de faire des petits gateaux à la place d’un grand plus onctueux voila voila
    merci à vous

    • Reply
      Emma
      Monday July 1st, 2019 at 04:30 PM

      Oh merci Geneviève !! Ravie que la recette vous plaise !!

  • Reply
    Clemence
    Saturday October 5th, 2019 at 03:02 PM

    Bonjour Emmanuelle
    Combien de degrés pour le four s’il vous plaît ? Je vais tenter la recette demain.
    Merci beaucoup
    Clémence

    • Reply
      Emma
      Saturday October 5th, 2019 at 03:03 PM

      Bonjour Clémence,
      C’est 170 degrés pour le four 😉
      Bon weekend !

    • Reply
      Clemence
      Saturday October 5th, 2019 at 03:05 PM

      Oups désolée je viens de trouver.
      Vous pouvez supprimer ce post…?Merci!

      • Reply
        Emma
        Saturday October 5th, 2019 at 03:09 PM

        pas de souci ! ça arrive ! 😉

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