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Shortbread Pastry

When Baking, pastry is often a key element. Shape, color, taste are things you don’t want to fail. For each pie there is an adequate pastry.  Today I will guide you through a super easy recipe of shortbread pastry. You can easily make it with any kind of food processor (Thermomix, Kenwood, Kitchen Aid) or by hand if you feel like it !!!

You can the bake it right away or keep it in your fridge or your freezer.

Shortbread Pastry

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Difficulty: Super easy Price: $
Cooking Time: 5 min

Ingredients

  • 250 g plain flour
  • 130 g unsalted butter at room temperature
  • 1 pinch of salt
  • 85 g iced sugar
  • 2,5 cl milk
  • 2 egg yolks (approx 40 g)

Instructions

1

If you use your Thermomix machine, put all the ingredients in the bowl and mix 20 seconds at speed 6. You can use your spatula to ease mixing.

2

If you use any other kind of food processor, put first the flour, salt and sugar.

3

Cube the butter and mix medium speed until it resembles breadcrumbs.

4

Add the egg yolks and the milk until it comes together.

5

If you keep your pastry in the fridge, wrap it in clingfilm to avoid any drying.

6

For immediate and easy roll out, place it between 2 sheets of baking paper.

7

Enjoy !

Notes

For a salted version, remove the sugar from the ingredient list and add 1/2 teaspoon salt.

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10 Comments

  • Reply
    Echo
    Saturday March 16th, 2019 at 10:25 AM

    Pâte liquide!!!!
    Trop de lait ou alors j’ai pas compris.

    • Reply
      Emma
      Saturday March 16th, 2019 at 10:41 AM

      2,5 cl c’est 25 g … Si vous avez mis 25 cl ou 2,5 dl … c’est 10 fois plus … Je pense que le souci vient de là …

  • Reply
    Laure de Lamarzelle
    Tuesday November 12th, 2019 at 09:54 AM

    Très bon en version sablés !
    Si je l’utilise en mode tartelettes, est-ce mieux de pré cuire la pâte d’abord ou puis-je la garnir directement et cuire tout ensemble ?

    • Reply
      Emma
      Tuesday November 12th, 2019 at 02:09 PM

      Bonjour Laure, ravie que ça plaise ! Pour les tartelettes, ça dépend de votre recette … si c’est pour une tartelette au citron, on précuit. Si c’est pour une tartelette aux pommes, on cuit avec les pommes …

  • Reply
    Charlotte Baton
    Saturday May 9th, 2020 at 11:00 AM

    Bonjour Emmanuelle,
    J’ai mal lue la recette et j’ai donc mis beaucoup trop de lait… J’ai donc laissé de côté ma préparation et j’ai tout recommencé. Une astuce de “recyclage” à me proposer ? Ça me fait mal au cœur de tout jeter… Merci d’avance et bon week-end ! Charlotte

    • Reply
      Emma
      Saturday May 9th, 2020 at 02:43 PM

      dites-moi combien de lait en plus pour que je puisse bien vous répondre … 🙂

      • Reply
        Charlotte Baton
        Sunday May 10th, 2020 at 07:33 PM

        J’avais diminuée toutes les quantités pour ne mettre qu’un œuf donc j’ai mis environ 150ml de lait ?

        • Reply
          Emma
          Monday May 11th, 2020 at 01:58 PM

          oui en effet, c’est difficile à rattraper …

  • Reply
    Marie
    Wednesday May 1st, 2024 at 11:48 AM

    Bonjour
    Qu’en est il de la cuisson de la pâte?
    Merci.

    • Reply
      Emma
      Wednesday May 1st, 2024 at 04:13 PM

      Je recommande 180 à 200 degrés selon la recette.

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