Desserts/ Sweet Snacks

Rhubarb Cheesecake

In Alsace, any garden has rhubarb plants. In Alsace, any kitchen smells like baked cheesecake every now and then. Casserole&Chocolat(e) has decided to combine the two: rhubarb cheesecake!!

Isn’t it obvious after all?? Just think about it… The softness of a baked cheesecake, the acidity of the rhubarb, it’s a winning combination for sure!!

And it is another way to enjoy rhubarb season since it doesn’t last long… You are just going to L-O-V-E it!!

The recipe is simple: you will make a rhubarb compote, you will spread it on a shortcrust pastry or a shortbread pastry. You can also prepare it with frozen rhubarb if you don’t have fresh one.

And if you like your cheesecake with a fruit sauce, I strongly recommend a  strawberry sauce. The strawberry/rhubarbe combination is pure common sense…

I think you are ready to get to the next step…

The recipe, Chef!

Rhubarb Cheesecake

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Serves: 8-10 Difficulty: Easy Price: $
Cooking Time: 1 hour 15 min

Ingredients

  • 300 g pastry
  • 3-4 rhubarb stalks
  • 60 g sugar
  • Vanilla powder
  • 600 g smooth cream cheese
  • 15 cl cream
  • 4 eggs
  • 1 egg white
  • 60 g starch (or flour if you don't have starch)
  • 190 g sugar

Instructions

1

Cook, at low heat, for 10 minutes, the rhubarb (peeled and cut in cubes) with the 60 g of sugar and vanilla powder.

2

Preheat your oven at 210 degrees.

3

In a large bowl, put the smooth cream cheese, the cream, the egg yolks, the sugar, the vanilla sugar and the starch. Mix.

4

Whip the egg whites firmly.

5

Add the egg whites with a spatula to the cream cheese mixture.

6

Spread your pastry with a generous thickness and put it in your mold.

7

Pour the rhubarb compote on the pastry and spread it.

8

Pour the cream cheese mixture on the rhubarb.

9

Bake for 45 minutes.

10

After 45 minutes, turn off your oven, open the door and leave the cake inside for a few minutes.

11

Then, let it cool down at room temperature for 20 minutes before unmolding.

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4 Comments

  • Reply
    André Sixtine
    Saturday June 9th, 2018 at 05:04 PM

    Bonjour,
    Merci pour la recette !
    – Pour la rhubarbe, cela correspond à combien comme poids ?
    J’en ai de la déjà lavée et épluchée mais je ne sais pas à combien de tiges ça correspond…
    – D’autre part, vous écrivez de monter les blancs en neige mais il n’y en a qu’un dans la recette. J’ai mal lu la recette où c’est juste une petite faute de frappe
    Merci d’avance et encore merci pour toutes vos recettes !!!!
    Sixtine

    • Reply
      Emma
      Saturday June 9th, 2018 at 05:19 PM

      Bonjour Sixtine,
      Alors je dirai 500g pour la rhubarbe … et sinon la recette mentionne 4 oeufs et un blanc. Prenez donc les 4 blancs séparés des jaunes et le blanc supplémentaire. 😉
      Bonne pâtisserie !!
      Emmanuelle

  • Reply
    Céline Durand
    Tuesday May 12th, 2020 at 02:17 PM

    Un délice !!! Mon moule ne devait pas avoir les bords assez haut donc j’avais un peu trop de préparation au fromage blanc. Du coup j’ai fait cuire ce qu’il me restait dans des cercles à pâtisserie, sans pâte, comme un soufflé pendant 13 mn … et bien c’était délicieux aussi.
    Bravo Emmanuelle pour cette recette deux en un car je pense que je referai aussi les petits soufflés, très légers et parfaits.

    • Reply
      Emma
      Tuesday May 12th, 2020 at 04:43 PM

      merci Céline pour ce retour ! C’est une tarte que j’adore !!

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